Recipe: Appetizing Talam pandan

Talam pandan. #kuetalam #kuetradisional #kuetalampandan hai semua. ketemu lagi dichannel youtube atha naufal, hari ini mama buat kue tradisional kue talam pandan. The top white layer is soft and slightly salty, the bottom green layer. Padahal dulu kue tradisional ini selalu tersedia di pasar.

Talam pandan Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut Manakala bawahnya dilapisi oleh jus pandan, rasanya manis dengan tekstur yang kenyal. Kuih Talam Pandan Cuba oleh: Azie Kitchen. The bottom green layer is made with pandan juice and has some alkaline water added, it is sweet and has a. You can cook Talam pandan using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Talam pandan

  1. You need of Lapisan Pandan ;.
  2. Prepare of tepung beras.
  3. You need of tepung sagu.
  4. You need of gula pasir (saya tambah 1 sdm).
  5. It's of santan.
  6. Prepare of air daun pandan suji.
  7. You need of garam.
  8. It's of Lapisan Putih.
  9. You need of tepung beras.
  10. It's of tepung sagu.
  11. Prepare of santan kental.
  12. Prepare of garam.

Kue talam sendiri termasuk salah satu kue tradisional yang hingga kini masih banyak dibuat untuk dinikmati. Bahan- bahan yang dibutuhkan Kue Talam : Bahan lapisan pandan. Find kue talam pandan stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day. sebenarnya cara memasak talam pandan dan talam gula merah sama sahaja yang berbeza mungkin hanya beberapa bahannya sahaja. jom kita tengok resepi dibawah ini.

Talam pandan step by step

  1. Lapisan pandan ; campur semua bahan, aduk rata.
  2. Lapisan putih ; campur semua bahan putih, aduk rata.
  3. Panaskan kukusan, tata cetakan talam.
  4. Masukkan adonan hijau ke cetakan talam, lalukan hingga adonan habis..
  5. Kukus kurang lebih 15-20 menit. Biarkan uap panas hilang, lalu tuang adonan putih. Kukus lagi 15-20 menit. Angkat tutupnya, matikan api.
  6. Keluarkan dari kukusan, dinginkan. Keluarkan talam dari cetakan. Beri potongan daun pandan..
  7. Sajikan atau kemas dalam wadah mika..

Kue talam pandan termasuk jenis kue tradisional yang terkenal enak dan lezat. Kue talam pandan merupakan kue basah tradisional yang cukup mudah dibuat dibandingkan aneka kue kue lainnya. Mari rasakan kelezatan talam singkong pandan. Sedapnya dapat menikmati kuih talam pandan. Sedapnya dapat menikmati kuih talam pandan.

0 komentar